Ce este TPM și cum funcționează această cerință Windows 11

host23 0

Până la sfârșitul anului, mulți dintre noi vor putea să instaleze și să înceapă să utilizeze Windows 11. Veți avea nevoie de un computer compatibil, iar TPM este, de asemenea, o cerință pentru Windows 11.

TPM înseamnă Trusted Platform Module și este o parte a computerului care există de peste 10 ani. Este un mic procesor al cărui singur scop este să protejeze anumite date. Pentru Mac, aceeași funcție este îndeplinită de cipul T2, de exemplu, și chiar și printre smartphone-uri există ceva similar.

Prin urmare, noutatea este că Windows 11 face obligatorie prezența acestei tehnologii.

De ce TPM?
Protecția datelor este întotdeauna foarte importantă, dar este cu atât mai mult cu laptopurile, smartphone-urile și dispozitivele portabile în general. Pentru că, fiind portabili, i-am putea pierde sau cineva i-ar putea fura. Și în acel moment problema nu constă doar în a cumpăra produsul înapoi, ci faptul că un străin poate accesa datele noastre (contacte, fotografie, cont bancar și așa mai departe).

Dacă vorbim despre laptopuri utilizate pentru activități sensibile (servicii de sănătate, servicii bancare, taxe), atunci un laptop este un dezastru care așteaptă să se întâmple.

Și de aceea TPM este important: această parte a computerului poate asigura că anumite informații vor rămâne în siguranță, chiar dacă dispozitivul ajunge pe mâini greșite.

TPM, cum funcționează în practică
Autentificarea utilizatorului este necesară pentru a utiliza un dispozitiv protejat TPM. Există multe sisteme de autentificare: PIN, parolă, date biometrice (amprentă și față), card inteligent, coduri OTP … sau o combinație de două sau mai multe sisteme. Din motive întemeiate, este bine să aveți un manager de parole bun.

Indiferent de metoda utilizată, datele sunt stocate în siguranță de TPM. Acest modul gestionează, de asemenea, criptarea datelor după autentificarea cu succes, autentificarea online pentru anumite servicii, cum ar fi e-mailurile securizate sau VPN-urile. TPM este, de asemenea, utilizat atunci când vine timpul să aruncați sau să revindeți computerul folosit, pentru a vă asigura că datele sensibile sunt șterse corect.

TPM, chiar funcționează?
TPM, în special noul TPM 2, utilizează un tip de criptare foarte puternic. Datele protejate în acest mod sunt inaccesibile dacă nu aveți informațiile de autentificare corecte. Procesorul TPM gestionează cheile de criptare, deci chiar dacă cineva ar intra în securitatea Windows, nu s-ar face nimic.

Și acesta poate fi un motiv valid pentru a face TPM obligatoriu pe Windows 11.

Atacurile fizice (atunci când îți fură computerul și încearcă să pirateze datele cu o șurubelniță și un fier de lipit) sunt, de asemenea, foarte dificile. Un dispozitiv cu TPM poate detecta de fapt modificările hardware-ului sistemului și, prin urmare, poate refuza accesul la date. Acest sistem a creat inițial unele probleme pentru utilizatorii cinstiți care comutau hard disk-uri sau plăci video, dar acele probleme timpurii au fost rezolvate rapid.

Cu alte cuvinte, nu puteți demonta un hard disk criptat și încercați să-l citiți pe o altă mașină, deoarece procesorul TPM original are cheile și le ține strânse. Și chiar și separarea cipului TPM și montarea acestuia pe un alt PC nu ar ajuta, deoarece acest element este legat de computerul pe care sa născut.

Prin urmare, datorită TPM, companiile și profesioniștii pot conta pe un nivel ridicat de securitate.

TPM pe Windows 11
Windows 11 a fost anunțat pe 24 iunie 2021 și va fi disponibil ca actualizare la sfârșitul acestui an. Oricine are un PC recent cu un procesor Intel generație 8 sau echivalent va putea instala. Și un cip TPM 2.0 trebuie să fie, de asemenea, prezent.

Noutatea este că o platformă TPM este necesară pentru toată lumea, în timp ce până acum a fost o caracteristică tipică a lumii corporative. Cei care construiesc ei înșiși un PC vor trebui să ia în considerare acest lucru și, de asemenea, pentru producătorii de plăci de bază, problema poate implica unele modificări.

Pentru mulți este de fapt un lucru foarte simplu, deoarece în marea majoritate a cazurilor este suficient să accesați BIOS-ul și să activați fTPM (Firmware TPM). În multe cazuri, de fapt, hardware-ul necesar este deja prezent, dar nu este utilizat. Cu toate acestea, uneori poate fi necesar să cumpărați un computer nou pentru a utiliza Windows 11.

Comoditate și dificultăți deoparte, de ce are Microsoft repaus TPM obligatoriu pentru a avea Windows 11? Dorește cu siguranță să crească securitatea și, având în vedere cât de des auzim de atacuri cibernetice mai mult sau mai puțin severe, nimeni nu se poate plânge sincer de securitatea îmbunătățită.

Există, de asemenea, o posibilă problemă a pirateriei software. Revânzarea licențelor Windows neautorizate, dacă toată lumea are un computer TPM, poate fi mai dificilă. Dar ar fi mai mult un efect secundar decât orice altceva, deoarece bilanțul Microsoft nu s-ar schimba atât de mult dacă toate licențele ilicite ar dispărea.

Tags:

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *